29 March, 2024

7 soruda tapu devir süreci

Hayalinizdeki evi bulduktan sonra sürecin bittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hem alıcı hem de satıcı için zorlu bir işlem olan tapu süreci başlıyor demektir. Tapu işlemlerini gözünde büyütenler için tapu devir sürecini sizin için derledik. İşte 7 soruda tapu devir süreci!

birevim faizsiz ev

1- Tapu dairesine gitmeden önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Eğer alıcı konumundaysanız satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün tapu fotokopisini ev sahibinden alabilirsiniz. Bu tapu ile birlikte satın alacağınız gayrimenkulün üstünde vergi borcu olup olmadığını, ipotek olup olmadığını, bina ve DASK hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. Herhangi bir sorunla karşılaştığınız takdirde gayrimenkul sahibinden sorunun çözülmesini talep edebilirsiniz. Eğer bir sorun yoksa tapu işlemleriniz için tapu dairesinden randevu alabilirsiniz.

2- Tapu dairesinden nasıl randevu alınır?

Tapu devir işlemleri için tapu müdürlüğünden randevu alınması gerekiyor. Tapu randevusu Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya https://randevu.tkgm.gov.tr adresinden online başvuru yaparak alınabiliyor. Randevu bilgileri başvuruda bulunan kimseleye kısa mesaj (SMS) yolu ile iletiliyor.

3- Tapu dairesine hangi belgeler ile gidilmeli?

Tapu işlemleri için gerekli belgeler alıcı ve satıcı için fsrklılık gösteriyor.

Satıcıdan istenen belgeler;

Tapu aslı veya fotokopisi,

1 Resim,

Nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi,

Vergi borcu yoktur yazısı,

Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletname

Alıcıdan istenen belgeler;

2 resim,

nüfus cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi,

Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa emlakçı adına vekaletname

4- Tapu dairesinde süreç nasıldır?

Tapu işlemleri için randevu alınan günde randevu saatinden 15 dakika önce hem alıcının hem de satıcının veya vekillerinin orada bulunması gerekiyor. Evrakların eksiksiz olması halinde tapu devir süreci başlıyor. Bu süreçte tapu harcının ödenmesi isteniyor. Tapu harcı ödendikten sonra tapu harç dekontları ilgili memura veriliyor. Akabinde Akit Odası’nda tapu kayıtları imzalanıyor. Son olarak müdürün imzasından sonra devir işlemi tamamlanıyor ve tapu belgesi teslim ediliyor.

5- Tapu harcı ne kadar ödenir?

Tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Bu harç, Bakanlar Kurulu’nun yaptığı indirim ile 30 Eylül’e kadar konut ve işyerleri için binde 15 oranında ödeniyor. Arsa ve araziler için ise binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor.

6- Tapu harcı nereye ödenir?

Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenebildiği gibi anlaşmalı bankalara da ödeme gerçekleştirilebilir. Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması ile de harç ödemesi yapılabiliyor.

7- Banka kredisi ile alınan ev için ne kadar harç ödenir?

Gayrimenkulünüzü banka kredisiyle de alınması halinde, tapu harcının yine gerçek devir bedeli üzerinden ödenmesi gerekiyor. Devir bedelinin bir kısmının banka kredisiyle bir kısmının ise nakit ya da banka havalesi ile ödenmesi halinde, bu şekilde ödenen tüm miktarların toplanması ve bu toplam üzerinden harç ödenmesi gerekiyor.

birevim
Paylaş