19 April, 2024

Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur? Kira Sözleşmesi Örneği

Kira sözleşmesi mülk sahibi ile mülkü kiralamayı düşünen kiracılar arasında hakların korunması adına iki taraf arasında düzenlenen sözleşmedir. Her iki taraf için de faydalı olan kira sözleşmesinde; kiracı – ev sahibi genel bilgileri, kira bedeli, kira süresi, depozito gibi bilgiler yer almaktadır.

birevim faizsiz ev

Kira sözleşmeleri daire kira sözleşmesi ve işyeri kira sözleşmesi olarak iki gruba ayrılmaktadır. Bir işyerinde kiracı olmak veya işyerini kiraya vermek isteyen kişilerin maddi ve diğer konularda anlaşmaları halinde kira sürecine başlamak için bu belgenin düzenlenmesi gerekir.

Kira sözleşmesi, mülk sahibi ile kiralayan kişi arasında düzenlenen sözleşmedir. Kira sözleşmesi herhangi bir kırtasiyeden temin edilebilmektedir. Kira sözleşmesinin doldurulması sırasında dikkat gösterilmeli, tüm hususlara ayrıntılı ve net bir şekilde yer verilmelidir. Şimdi kira sözleşmesi nasıl doldurulur, mülk sahibi ile kiracı arasında sözleşme nasıl yapılır adım adım inceleyelim.

Öncelikle kira sözleşmesi 4 sayfadan oluşmaktadır.

Kira Sözleşmesi 1.Sayfa

Adresin Doldurulması

İlk olarak taşınmazın adresi ile ilgili bilgiler (Mahallesi, Sokağı,Numarası, Dairesi ) net bir şekilde yazılmalıdır.

Kiralanan Şeyin Cinsi

Kiralanan mülkün iş yeri mi, konut mu ya da depo mu olduğu belirtilmelidir.

Tarafların Kimlik ve Adres Bilgileri

Mülk sahibinin ve kiralayanın kimlik ve adres bilgileri net bir şekilde yazılmalıdır. Bu kısma tarafların TC kimlik numaralarını yazmaları sözleşmeyi daha da sağlamlaştıracaktır.

Kira Bedeli

Bu bölümde kira bedeli 1 yıllık ve aylık olarak net bir şekilde yazılmalıdır. Örneğin; aylık kira bedeli 1000 TL olarak belirlendiyse aylık kira bedeli 1000 TL, yıllık kira bedeli ise 12000 TL olarak yazılmalıdır. Kira bedeli kira sözleşmesine yazılırken; hem rakamla hem de yazıyla belirtmek daha güvenli olacaktır. Ayrıca rakamla yazdığınız bedelin başına ve sonuna # işareti koymak önemli bir detaydır.

Kira Müddeti ve Başlangıç Tarihi

Bu bölümde ise kiralama süresinin ne zaman başladığı ve bu sürenin ne kadar olduğu yazılmalıdır. Genelde kontratlar 1 yıl olduğu için (Tarafların isteğine bağlı olarak bu süre değişebilmektedir.) kira müddetine 1 yıl yazılmaktadır. Bu kısımda da sürenin hem rakamla hem de yazıyla yazılması önemli bir detaydır.

Teslim Edilen Demirbaşlar

Taşınmazın kiralanmasıyla birlikte kiralayana teslim edilen tüm demirbaşlar (şofben, kombi, soba vs.) bu bölümde detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Kırık yada arızalı eşya var ise ayrıca belirtilmesinde fayda vardır.

Kira Sözleşmesi 2. Sayfa

Bu bölümde kira sözleşmesiyle ilgili hukuki prosedürler bulunmaktadır. Sayfanın altına taraflarca el yazısı ile ‘’okudum ve anladım’’ yazılarak imza atılmalıdır.

Kira Sözleşmesi 3. Sayfa

Sözleşmenin bu bölümünde kira sözleşmesi hususi şartlar bulunmaktadır. Zam oranı, kiranın ne zaman ödeneceği, depozito verilip verilmediği ve kira kontratının geçerlilik süresi net bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca kiranın hangi banka hesabına yatacağı da bu bölüme yazılacaktır.

Kira Sözleşmesi 4. Sayfa

Bu bölüm ise ödemesi yapılan kiraların kaydedildiği bölümdür. Fakat kira ödemeleri banka üzerinden yapıldığı için dekontlar yeterli olacağından bu bölüm genelde kullanılmamaktadır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1- Kira kontratını imzaladığınız şahsın mal sahibi olup olmadığı kontrol edilmeli.

2- Kira kontratında belirtilen ikamet adresinin, kiralanan yer olup olmadığı araştırılmalı.

3- Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağı sözleşmede açıkça belirtilmeli.

4- Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurlar yazılmalı.

5- Taraflar kontratı birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalamalı. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmeli.

6- Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirtilmeli ve mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” olarak gönderilmeli. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).

7- Depozitonun niçin verileceği ve hangi şartlarda geri alınacağı sözleşmede belirtilmeli.

KİRA SÖZLEŞME ÖRNEĞİ

birevim
Paylaş