25 April, 2024

Üniversite Öğrencileri Piyasayı Canlandırdı

Üniversiteyi kazanıp başka şehirde okuyacak öğrencilerin Kiralık ev arayışı konut sektöründe hareketlenmeye sebep oldu.

birevim faizsiz ev

Üniversiteyi kazanıp vatanından ayrı şehirlerde öğrenim görecek öğrenciler barınma telaşı içinde. Özellikle İstanbul’a öğrenim görmek için gelen öğrencilerin kendilerine uygun yurt bulamayıp kiralık ev aramaları, bazı semtlerdeki kiralık konut piyasasını da hareketlendirdi.

Öğrencilerin genellikle tercih ettikleri ilçeler Beşiktaş, Şişli, Kadıköy, Avcılar ve Bakırköy olurken bu ilçelerde kiralık daire fiyatları ise 700 ila 2 bin 500 lira arasında değişmekte. İstanbul’da toplam da 58 vakıf ve devlet üniversitesi bulunurken, 2016- 2017 akademik yılında bu üniversitelerde toplam 670 bin öğrenci öğrenim görmekteydi. Bu rakamın bu yıl 700 bini aşması bekleniyor. Uzmanlar bu yıl dönem başında ilk defa ev kiralayacak üniversite öğrencisinin ortalama 100 bini, kiralanacak daire sayısının da 35-40 bini bulacağını söylüyor.

Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son bir yılda İstanbul’da kiralık konutlarda yüzde 20-25 civarında düşüş yaşandığını belirterek öğrencilerin bu sene istediği yerde ve istediği fiyatta kiralık daire bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağını dile getirdi. En büyük düşüşün Fatih ilçesinde olduğunu belirten Nizamettin Aşa, Fatih’te kiraların yüzde 50 düştüğünü bunun öğrenciler için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Öğrenci yurtları ve vakıflar da evde yaşamayı tercih etmeyen öğrenciler için konaklama hizmeti sağlamaktadır. İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde yaptığı yatırımlarla ön plana çıkan Türkiye Gençlik ve Eğitime Destek Vakfı (TÜRGEV) öğrencilerin barınma ihtiyacında önemli bir çözüm alternatifi olarak ön plana çıkarken Öğrenci yurtları gayrimenkul yatırımcıları için son dönemde ciddi potansiyel yaratan bir yatırım aracı olarak görünmektedir.

Bu anlamda öğrenci nüfusunun yoğun ve kiralık konut stoğunun az olduğu illerde yurt ihtiyacı olduğu ve Sektörün yurt yatırımı gibi alternatif fonksiyonlara ihtiyacının bulunduğunu vurgulayan uzmanlar ilerleyen dönemlerde öğrencilere yönelik yatırımların artacağına dair hem fikirler.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu‘nda yatak kapasitesi 600 bini geçerken. 2002 yılında 190 olan yurt sayısı 2017 yılında 727’ye, yatak kapasitesi ise 182 bin 258’den 601 bin 19’a yükseldi.

Yurtların, TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü aracılığıyla yaptırılması planlanıyor. 2015-2016 yılları arasında kiralama yoluyla teslim alınan ya da alınacak olan 96 adet 90 bin 241 kapasiteli yurdun 2017 yılın sonunda hizmete açılması da planlanıyor. Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu, bu yılsonuna kadar yapımı süren 39 yurt ve yeni kiralamalarla yatak kapasitesini 68 bin 9 kişi arttıracak.

Bu anlamda ilerleyen günlerde konut sektöründe gayrimenkul yatırımcılarının yurt gibi projelere de ağırlık vereceği gözlerden kaçmazken gerek yurt olarak gerekse konut olarak öğrencilerin daha rahat yerlerde ikamet etmeleri sağlanacak.

birevim
Paylaş